Apa pe care o bem

Este elementul cel mai important dintre toate nutrimentele. La o temperatura moderata, suprimarea aportului hidric duce la moarte in 2, 3 zile.

In fiecare zi pierdem in jur de 3 litri de apa:


– prin materiile fecale pierdem in jur de 100 ml/24 ore (in afara de cazurile de diaree, cand eliminarea apei poate fi in procent de 95%);
– prin perspiratia cutanata, care este legata de termoliza, ajungem sa pierdem intre 400 si 600 ml/ 24 ore;


– prin transpiratie puternica eliminam, intre 100 si 500 ml, in functie de temperatura exterioara si de latitudinea la care ne aflam;
– prin urina eliminam intre 1 si 1,5 litri.

Consumul necesar
Necesarul cotidian de apa variaza de la un individ la altul, in functie de situatia geografica si conditiile climaterice, dar mai ales in functie de munca efectuata.

Exemplu: Un zidar care construieste un zid la o temperatura de 35 C la umbra va avea nevoie de o cantitate mare de apa. La aceeasi temperatura, pentru a efectua o munca de birou intr-o atmosfera climatizata, nevoia de a bea apa va fi mult mai redusa.

Apele minerale
Nu trebuie considerate produse interzise si nici produse miraculoase. Ele trebuie consumate pentru a ajuta organismul sa aiba un mai bun echilibru mineral sau ATUNCI cand ne indoim de calitatea apei de la robinet. In unele cazuri ele sunt contraindicate, mai ales atunci cand mineralizarea excesiva risca sa complice evolutia unei boli sau sa impiedice reusita unui tratament.

Apele minerale nu sunt considerate medicamente, desi au proprietati terapeutice pentru sanatatea noastra. Ele pot fi benefice pentru unii si daunatoare pentru altii. Apele minerale pot fi plate, carbogazoase sau gazificate prin adaugare ulterioara de dioxid de carbon.

Principalele ape minerale:

BIBORTENI: este o apa bicarbonatata sodica, cu o concentratie importanta de calciu, magneziu si fluor. Este contraindicata in regimurile fara sare.

Indicatii: afectiuni hepatobiliare, litiaza biliare

Contraindicatii: a nu se folosi ca apa de consum curent

CARPATINA: continut bogat in sulfat de calciu si magneziu.

Indicatii: afectiuni hepatobiliare, afectiuni renale, dureri hepatoveziculare

DORNA: oligometalica, bicarbonatata, bogata in calciu si magneziu. Este indicata in regimurile fara sare precum si ca apa pentru biberon.

Indicatii: Facilizarea diurezei, edeme, litiaze oxalice, litiaza fosfocalcice

BORSEC: bogata in sulfat de calciu si de magneziu. Puternic mineralizata, este foarte bogata in calciu si magneziu.

Contraindicatii: Este foarte mineralizata, a nu se folosi ca apa de consum curent

IZVORUL MINUNILOR: gazoasa si foarte putin mineralizata

ANA VIE, BUCOVINA : bicarbonatata sodica. Bogata in calciu, sodiu si fluor. Este contraindicata in regimurile fara sare.

Indicatii: afectiuni hepatobiliare, litiaza biliare

Contraindicatii: A nu se utiliza ca apa de consum curent

HARGHITA: gazoasa, bicarbonat de sodiu. Bogata in calciu, sodiu si fluor. Este contraindicata in regimurile fara sare.

Indicatii: afectiuni hepatobiliare, litiaza biliare

Contraindicatii: A nu se utiliza ca apa de consum curent

PERLA: bogata in sulfat de calciu. Contine si calciu, mediu mineralizata.

Indicatii: afectiuni hepatobiliare, afectiuni renale, dureri hepatoveziculare

Contraindicatii: Este foarte mineralizata, a nu se folosi ca apa de consum curent

POIANA NEGRI: continut semnificativ de calciu, destul de putin mineralizata

Indicatii: hiperazotemie, negi, celulita

extras din Ghid de dietetica, Jean-Claude Basdekis, Editura Polirom 1999

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s