Marturisire de credinta

Acestea toate, cu harul lui Dumnezeu, cred, marturisesc si propovaduiesc si am fost si sunt gata sa-mi jertfesc viata pentru credinta mea ortodoxa si pentru Sfanta Traditie, daca vremurile o cer.

Nu primesc, resping si mustru:

1. Orice necuviinta, necredinta, invatarura stramba, erezie si ratacire, veche si noua, contrara credintei ortodoxe si Sfintei Traditii.

2. Nu primesc nici o inovatie, nici o invatatura straina si venita de la oameni si potrivnica invataturii si credintei sanatoase, ortodoxe si Sfintei Traditii, despre care Sfantul Sinod al saptelea declara: Orice scornire potrivnica invataturii Cuviosilor Parinti sa fie anatema.

Ascultand de porunca Creatorului, Facatorului si Ziditorului tuturor lucrurilor, Dumnezeu, Parintele nostru ceresc, care spune sa îi iubim pe toti oamenii, chiar si pe vrajmasii nostri, si sa ne rugam pentru toti cei ce ne urasc, ne nedreptatesc sau nu ne iubesc pe noi, îi iubesc pe toti, îi iert pe toti, cer iertare de la toti si ma rog din tot sufletul si inima pentru acestia.

Ma rog ca iubitorul de oameni Dumnezeu, Cel ce voieste ca toti sa se mântuiasca si sa aiba pocainta cea sincera si adevarata, sa-i lumineze pe cei intunecati, sa-i calauzeasca la adevar pe cei amagiti, sa-i linisteasca pe cei invrajbiti, sa-i tamaduiasca pe cei bolnavi la trup si la suflet, sa-i ocroteasca pe orfani, sa le dea putere de milostivire si mângâiere celor bogati, sa-i miluiasca pe cei saraci, sa-i ierte pe cei pacatosi, sa-i intareasca pe cei putin credinciosi, iar pe popoare sa le uneasca prin legaturile dragostei, sa-i cheme pe toti la unire intru credinta ortodoxa cea adevarata, sa-i invredniceasca pe toti de unirea intru Duhul Sfant si sa daruiasca tuturor cele necesare pentru mântuire. Si sa ma miluiasca si sa ma mântuiasca pe mine, cel mai mic si mai pacatos dintre toti, cu harul si cu iubirea sa de oameni, si sa ma invredniceasca de viata vesnica si nestricacioasa si de Imparatia Sa cea Cereasca. Amin

Arhimandrit Filothei Zervakos

( 1884 – 1980)

foto: MN, fresca externa, Manastirea Caldarusani

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s