Minunata viziune a Sfântului Simeon Noul Teolog

Ioan Gh. Savin, Mistica şi ascetica ortodoxă

Iată una din viziunile Sfântului Simeon, care e cea mai minunată:

Odată, pe când se afla în picioare, adâncit într-o rugăciune preacurată, iată ce văzu:

În inteligenţa lui, aerul începu să iradieze. Fiind în chilia lui, i se păru că se afla afară, în plină zi, deşi era noapte, în preajma veghei întâia.. De sus începu să strălucească parcă o lumină de auroră, care pe toate celelalte lucruri le eclipsa, şi el văzu că nu mai este în casă.

Într-un extaz total, cu întreaga sa inteligenţă fixă lumina care îi apăruse. Ea creştea mereu, făcând să strălucească tot mai viu şi venea deasupra lui, ca soarele dogoritor la amiază, el observă că el însuşi era în centrul luminii şi, plin de bucurie şi de lacrimi din cauza dulceţei care, atât de aproape, îi năpădea trupul întreg.

El văzu cum lumina însăşi se unea într-un chip dumnezeiesc cu carnea lui, şi-i pătrundea membrele puţin câte puţin.

Caracterul extraordinar al acestei viziuni îl îndepărta de la contemplaţia sa de mai înainte, şi-l făcea să privească numai la cele ce se petreceau în chip cu totul neobişnuit înlăuntrul său. El văzu deci această lumină pătrunzând, treptat şi întreagă, în tot rupul, în inimă şi în măruntaie, şi transformându-l numai în foc şi lumină. Şi precum se întâmplase mai înainte cu casa, tot aşa acum, ea îl făcea să piardă conţinutul formei, al luminii, al apăsării, al aparenţelor trupului său şi plânsul încetă. Un glas ieşi din lumină şi zise: „Aşa vor fi transformaţi sfinţii, care vor fi încă în viaţă când va suna trâmbiţa supremă şi, intraţi în această stare vom fi ridicaţi, cum zice Pavel”!

O atare viziune trăită şi redată de marele mistic care singur spunea despre sine că „se simte om după natură, dar Dumnezeu după har”, ne spune mai mult decât toate tratatele de Mistică şi Ascetică.

Linkuri:

Acatistul Sfantului Simeon Noul Teolog

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s