Aromanii in Albania – Documentary Mondays / 22 septembrie / 20h00 / Centrul Ceh

BEHIND HISTORY (52′)& BALKAN’S DIGEST(17′)

O seara de documentare dedicata aromanilor din Albania. Doua laturi ale aceleasi povesti. Doua filme si o intalnire cu cei doi regizori – Iulian Capsali si Ionut Pitulescu. Totul in compania unei Pilsner Urquell reci.

Centrul Ceh – Strada Ion Ghica 11, Sector 3 Bucuresti
tel: +40-21-3039230, fax: +40-21-3122537

Sinopsis

In anul 1900 un englez, (C.N.E. Eliot) spunea ca poti trai si calatori in Balcani fara sa-i vezi pe aromani sau fara sa auzi vorbindu-se de ei. Odata ce i-ai descoperit insa, risti sa cazi in cealalta extrema si sa-i vezi peste tot. Titlul filmului regizat de Iulian Capsali – In spatele istoriei – poarta in el aceeasi ambiguitate. Poate fi inteles si ca o referire la istoria lor ocultata (de ei sau de catre ceilalti), subterana (istoria aromanilor este in primul rand orala). Dar poate fi si o referire la faptul ca, de multe ori, aromanii sunt cei care fac istoria (referinta clasica fiind aceea de “popor ferment”).

Filmul “In spatele istoriei” este o colectie de povesti despre aromanii din Albania: povestea scolii si bisericii romanesti din Corcea precum si pe cea a fondatorului acestor doua institutii, Preotul Haralambie Balamace – Papa Lambru, cum a ramas el in constiinta populara. Moartea sa martirica, putin cunoscuta chiar si in Albania, a lasat in urma un cintec. Drama lui sta ca un lintoliu peste un neam care “nu cere decat sa nu piara foarte repede” dupa cum se exprima Pandi Bello, unul dintre intelectualii aromani importanti ai Albaniei. O poezie inedita, testamentara, a parintelui Balamace, face pandant cu un cantec in prima auditie al farserotilor din Andon Poçi, cei ce ilustreaza fascinanta muzica plurivocala a aromanilor din Albania. Din acest documentar nu ar fi putut lipsi Moscopole, orasul legendar al aromanilor din care au mai ramas bisericile sale remarcabile, scapate ca prin minune de frenezia distrugatoare a lui Enver Hodja, cel care a proclamat Albania ca fiind primul stat ateu al lumii.

Cum au supravietuit, cum se raporteaza aromanii la ei insisi, cum isi gestioneaza libertatea castigata intr-un stat care nu ii recunoaste ca minoritate, sunt cateva aspecte la care filmul incearca sa raspunda prin vocea protagonistilor sai. Un film in care muzica si naratiunea sunt intrepatrunse de umor si melancolie.

Documentarul este inchinat memoriei Irinei Nicolau, cea care iubea atat de mult povestile si ne invata ca in ele poti regasi tot ce este important in aceasta lume.

Sursa: Altermedia

Reclame

4 responses to “Aromanii in Albania – Documentary Mondays / 22 septembrie / 20h00 / Centrul Ceh

  1. Am fost acolo in Moscopole anul ttrecut si din pacate statul roman nu investeste nimic acolo. Pacat de cele 5 biserici ramase in picioare.,pacat ca incet se pierde si limba aromana.Ma repet!statul; roman chiar nu face nimic pentru ei!

  2. Multumesc pt relatare.
    Daca stam putin sa ne gandim, statul roman nu face mare lucru nici pentru scolile si bisericile de aici, asa ca sa nu ne mai miram ca pt cele din afara nu. Dar nu e normal, intradevar.
    Poate doar asociatiile non-profit a faca ceva

  3. Este interesant ca se conserva la nivel muzeal o civilizatie care se stinge , este important! asteptam difuzarea filmului care trage o soarta comuna cu a aromanilor din albania , grecia , macedonia , bulgaria , serbia , sau chiar romania !

  4. cred ca aceasta conservare se bazeaza mai ales pe pastrarea valorilor, a obiceiurilor, a limbii. cred ca exista un CD sau DVD cu filmul, dar nu stiu cum se poate procura, poate la Muzeul Taranului Roman sa mai fie gasit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s