BIG BANG ŞI NOUA GENERAŢIE

Poate e cam pretenţios titlul, dar asta mi-a sugerat ceea ce încearcă să explice părintele Ilie Moldovan într-un capitol din cartea sa „Adolescenţa, preludiu la poemul iubirii curate”, Editura Renaşterea, Cluj Napoca 2001. Am tot citit despre teoria Big bang-ului, şi am tot citit despre noua generaţie şi new age, dar până n-am citit acest pasaj din cartea aceasta nu am avut clară în minte analogia dintre cele doua. Iată cât de bine sintetizează acest lucru părintele Ilie Moldovan în doar câteva rânduri.

Teoria apariţiei lumii la „întâmplare” încearcă să justifice intenţiile vinovate ale „educaţiei sexuale”

<< Potrivit primei ipoteze, întregul univers în care ne aflăm apare în existenţă „la întâmplare”, iar viaţa se iveşte şi ea prin aşa numita „generaţie spontanee”, tot un fel de hazard. Ce vrea să zică această primă presupunere? Iată: „În lături cu intervenţia divină!”. Nici universul şi nici viaţa nu apar în existenţă printr-o voinţă personală a lui Dumnezeu. Dumnezeu creator? Un mit depăşit! Iar pentru că este aşa, voinţa divină fiind exclusă din rosturile vieţii noastre, totul este permis!”. Cu alte cuvinte, în rândurile tinerilor, ca şi a celor în vârstă, desfrâul poate fi justificat. Moralitatea este relativă şi oricând poate fi suprimată. Pe neobservate, o gravă fărădelege se înfiripă în „educaţie” şi prin „educaţie” în şcoală. >>

Este un fragment din Capitolul :Cartea elevului, Partea întâi: Facerea, pasajul 3: Valoarea concepţiei creaţioniste a existenţei şi încercările de contestare a ei de către „educatorii sex”.

Cu această ocazie aş vrea să vă şi recomand această carte:

Pentru adolescenţi este un adevărat îndreptar de viaţă duhovnicească, şi nu numai. Dă foarte multe repere pentru cum trebuie să abordăm problemele actuale, şi cum să le întâmpinăm ca şi creştini. Cartea e scrisă cu multă înţelegere şi delicateţe, ca o scrisoare pentru un tânăr adolescent hărţuit zilnic de tot felul de idei  şi oferte menit să-l abată de la calea cea dreaptă, şi care în viteza evenimentelor îi e aproape imposibil să mai realizeze şi să se mai gândească că de fapt există Dumnezeu, un Dumnezeu care îl iubeşte şi îi poate oferi tot ce caută el de fapt în diferitele surogate amăgitoare, şi nu aşteaptă decât un mic semn de la el, adolescentul, măcar o mică deschidere de inimă. Dar e folositoare şi pentru noi, cei care am trecut deja mai demult sau mai de curând de adolescenţă, când poate nici noi nu Îl căutam pe Dumnezeu. Cei mai mulţi dintre noi suntem foşti rockeri, depech-eri, yoghini etc, care la un moment dat ne-am întors cu faţa către Dumnezeu şi am început să înţelegem şi să trăim altfel viaţa. Această carte ne este foarte folositoare în a înţelege ce anume şi de ce s-a întâmplat cu noi. Lectură plăcută şi folositoare tuturor!

MN

Reclame

One response to “BIG BANG ŞI NOUA GENERAŢIE

  1. Astazi a vizionat un citititor aceasta postare cautand pe google „ce ar trebui sa fac ca adolescent”. Si au mai fost zilele trecute cateva asemenea. M-am bucurat foarte mult sa vad asta si sper sa va fie de folos cartea parintelui Ilie Moldovan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s