Noi aparitii editoriale la Predania

Colecţia de scrieri ale Sfântului Nicolae Velimirovici s’a îmbogăţit cu două titluri noi şi o reeditare:

  • Cele patru aşezăminte ale Sfântului Naum al Ohridei

Cartea este alcătuită de Sfântul Nicolae Velimirovici după o străveche predanie din Macedonia şi reprezintă testamentul duhovnicesc al Sfântului Naum al Ohridei, o înfăţişare concisă în patru trepte a căii dreptslăvitoare către mântuire.

Sfântul Naum (†23 Decembrie) a fost unul din ucenicii Sfinţilor Chirill şi Methodie şi lucrător plin de râvnă împreună cu aceştia. Cu o aleasă învăţătură şi cunoscător a multe graiuri, el a întemeiat pe ţărmul de miazăzi al lacului Ohrida o mănăstire care-l împodobeşte şi astăzi. În jurul său s’a strâns mulţime de călugări, de pe tot cuprinsul Balcanilor. Sfântul Naum a fost un dascăl înţelept, călăuzitor al monahilor, aspru nevoitor, rugător şi duhovnic lucrător de minuni. Neobosit cărturar, Sfântul Naum s’a ostenit mai ales cu tălmăcirea Sfintei Scripturi şi a celorlalte cărţi bisericeşti din Greacă în Slavonă. A adormit în întâia jumătate a veacului al zecelea, mutându-se întru bucuria îndrăgitului său Hristos. A săvârşit minuni şi în vremea vieţii, şi după moarte. Numele Sfântului Naum împodobeşte istoria creştinismului dreptslăvitor din acel ţinut, veacuri de-a rândul făcându-se izvor de puteri tămăduitoare, scăpare bolnavilor şi celor în necazuri. Moaştele sale făcătoare de minuni uimesc şi astăzi prin mulţimea minunilor pe care le lucrează, mai cu seamă vindecări de boli grele, îndeosebi nebunia.

http://www.predania.ro/c006naum_asezamintele.html

  • Mai presus de Răsărit şi de Apus – Opt cugetări

O scriere theologică plină de miez, care defineşte locul Ortodoxiei în lume. Aşezaţi geografic „între” doi poli, Orientul (Îndepărtat, Mijlociu, Apropiat) – Asia şi Occidentul – Europa şi America, Balcanii se găsesc „mai presus” de Răsărit şi Apus prin credinţa Dreptslăvitoare, care li s-a făcut temelie şi izvor duhovnicesc, aşa cum ne arată Sfântul Nicolae Velimirovici.

http://www.predania.ro/c011mai_presus.html

  • Tâlcuire la Tatăl nostru

O explicare concisă şi în acelaşi timp o dezvoltare a Rugăciunii Domneşti, luată verset cu verset. Unul din acele texte care i-au adus Sfântului Nicolae Velimirovici supranumele „Noul Gură-de-Aur”.

http://www.predania.ro/c001tatal_nostru.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s